ВПЛИВ СЕРЕДОВИЩА КУЛЬТИВУВАННЯ НА АНТАГОНІСТИЧНУ АКТИВНІСТЬ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ

  • Ю. М. Похилько Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН
  • Н. О. Кравченко Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН
Ключові слова: антагонізм, молочнокислі бактерії, живильне середовище

Анотація

Досліджено антагоністичну активність молочнокислих бактерій, виділених зі шлунково-кишкового тракту кролів, та її залежність від середовища культивування. Встановлено, що антагоністична активність молочнокислих бактерій залежить не тільки від штамової належності, джерела виділення, але й від середовища їх культивування.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

1. Банникова Л. А. Селекция молочнокислых бактерий и их применение в молочной промышленности / Л. А. Банникова. — М. : Пищевая промышленность, 1975. — 255 с.
2. Егоров М. С. Основы учения об антибиотиках / М. С. Егоров. — М. : Высшая школа, 1986. — 446 с.
3. Lingren S. E. Antagonistic activities of lacfic acid bacteria in food and freed fermentations / S. E. Lingren, W. J. Dobrogos // FEMS Microbiol. Rev. — 1990. —Vol. 87. — P. 149–164.
4. Санация стафилококкового бактерионосительства с учетом внутриклеточного паразитирования возбудителя / [О. В. Бухарин, Б. Я. Усвяцов и др.] // Актуальные проблемы химиотерапии бактериальных инфекций : тез. докл. — М., 1991. — Ч. 1. — С. 89–90.
5. Eklund T. The effect of carbon dioxide on bacterial growth and on uptake processes in the bacterial membrane vesicles / T. Eklund // Int. J. Food Microbiol. — 1984. — Vol. 1, № 4. — Р. 179–185.
6. Characterisation and application of Lacticin 3147, a novel broad-spectrum bacteriocin produced by Lactococcus lactis / M. P. Ryan, M. C. Rea, C. Hill, R. P. Ross // Irish Journal of Agricultural and Food Research. — 1995. — Vol. 34. — P. 217.
7. Reiter B. Lactoperoxidase antibacterial systems: natural occurrence, biological functions and practical applications / B. Reiter, B. G.Harnulv // J. Food Prot. — 1984. — Vol. 47. — Р. 724–732.
8. Прощагина В. С. Применение лактобактерина, обогащенного лизоцимом, в лечении больных хроническим колитом / В. С. Прощагина, Н. Е. Богданович // Материалы ІІІ Всесоюз. съезда гастроэнтерологов. — М.–Л., 1984. — Т. 2. — С. 135–136.
9. Кобжасаров Т. Ж. Консервирование сенажа молочнокислыми бактериями / Т. Ж. Кобжасаров, С. А. Дордочкина, Л. А. Селеулова // Многопрофильный научный журнал «3J». — Костанай, 2015. — № 1. — С. 198–202.
10. de Mann J. C. A medium for the cultivation of lactobacilli / J. C. de Mann, M. Rogosa, M. Elisabeth Sharpe // Journal of applied bacteriology. — 1960. — Vol. 23, № 1. — P. 130–135.
11. Егоров Н. С. Основы учения об антибиотиках : учеб. для студ. биол. спец. ун-тов / Н. С. Егоров. — 4-е изд., перераб. и доп. — М. : Высш. шк., 1986. — 448 с. (С. 143–145)
12. Ростовые и морфологические характеристики производственных штаммов Bifidobacterium и Lactobacillus при использовании гидролизатно-молочной и гидролизатно-соевой сред / [М. Б. Цинберг, Д. Г. Дерябин, И. В. Денисова и др.] // Антибиотики и химиотерапия. — 2003. — Т. 48, № 12. — С. 9–13.
13. Тимченко Л. Д. Сравнительный анализ традиционных питательных сред и новая капустная среда для культивирования лактобактерий / Тимченко Л. Д., Пенькова Н. И., Катутина Л. С. // Вестник МГОУ. Сер. Естественные науки. — 2010. — № 2. — 152 с.
14. Polac-Berecka M. Optimization of medium composition for enhancing growth of Lactobacillus rhamnosus PEN using response surfase metodology / [Magdalena Polac-Berecka, Adam Waśko, Monika Kordowska-wiater et al.] // Polish J. Microbiol. — 2010. — Vol. 59, № 2. — Р. 113–118.

Переглядів анотації: 121
Завантажень PDF: 49 Завантажень PDF: 29
Опубліковано
2016-10-09
Як цитувати
Похилько, Ю. М., & Кравченко, Н. О. (2016). ВПЛИВ СЕРЕДОВИЩА КУЛЬТИВУВАННЯ НА АНТАГОНІСТИЧНУ АКТИВНІСТЬ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ. Сільськогосподарська мікробіологія, 24, 64-72. https://doi.org/10.35868/1997-3004.24.64-72

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають