ВПЛИВ ЕНТОМОПАТОГЕННИХ БАКТЕРІЙ BACILLUS THURINGIENSIS НА УРОЖАЙНІСТЬ І ЯКІСТЬ ПЛОДІВ ЯБЛУНІ
Анотація
Встановлено, що обробка рослин яблуні для контролю шкідливих комах рідкими препаратами на основі ентомопатогенних штамів бактерій Bacillus thuringiensis 0371, 0376 та0408, що синтезують білковий ендотоксин і водорозчинний екзотоксин, забезпечує отримання врожаю плодів відповідно 16,2–18,1 т/га, тоді як обробка препаратом на основіштаму B. thuringiensis 787, який не містить у метаболітах екзотоксину, сприяє збереженню врожаю лише на рівні 12,7 т/га. Обробка яблунь препаратом на основі штамуB. thuringiensis 0408 сприяла отриманню плодів з підвищеною концентрацією вітаміну С. Біопрепарати не впливали негативно на якість отриманої продукції, зокрема, на вміст цукрів іорганічних кислот у плодах яблуні. Лише за обробки яблунь препаратом на основі штамуB. thuringiensis 0371 та хімічним інсектицидом Конфідор екстра встановлено незначне перевищення оптимального цукрово-кислотного балансу у плодах яблуні для дослідженого сорту Джонаголд на 1,1 та 1,5 од. відповідно
Завантаження
Посилання
2. Baker K. Thenature and practice of biological control of plant pathogens / Cook I., Baker K. — St. Paul, 1996. — 366 p.
3. D’Amico V. Biological activity of Bacillus thuringiensis and associated toxins against the Asian longhorned beetle (Coleoptera: Ceram bycidae) / V. D’Amico, J. D. Podgwaite, S. Duke // J. Entomol. Sci. — 2004. — Vol. 39, № 3. — Р. 318–324.
4. Крижанівський А. Б. Вплив штамів Bacillus thuringiensis та Конфідор екстра на ферментативну активність у листках яблуні / А. Б. Крижанівський // Агроекологічний журнал. — 2015. — № 3. — С. 133–136.
5. Крижанівський А. Б. Реакція фотосинтетичного апарату яблуні на хімічний та біологічний засоби захисту від шкідливих комах / А. Б. Крижанівський, О. В. Шерстобоєва // Збалансоване природокористування. — 2014. — № 4. — С. 137–139.
6. ДСТУ 6062:2008. Ареометричний метод визначення вмісту розчинних сухих речовин. Фрукти, овочі та продукти переробляння. — [Чинний від 2011-01-01]. — К. : Держспоживстандарт України, 2010. — 13 с. — (Національний стандарт України).
7. ГОСТ 25555.0-82. Методы определения титруемой кислотности. Продукты переработки плодов и овощей. — [Действующий от 1983-01- 01]. — М. : Стандартинформ, 2010. — С. 76–78. — (Межгосударственный стандарт).
8. ГОСТ 24556-89. Методы определения витамина С. Продукты переработки плодов и овощей. — [Действующий от 1990-01-01]. — М. : ИПК Издательство Стандартов, 2003. — 76 с. — (Межгосударственный стандарт).
9. Крижанівський А. Б. Ефективність біологічних препаратів для захисту яблуневих насаджень від листогризучих шкідників / А. Б. Крижанівський, О. П. Громова // Карантин і захист рослин. — 2015. — № 8 (228). — С. 13–15.
10. Седова З. А. Яблоки — высшим сортом / З. А. Седова. — Тула : Приокское изд-во, 1985. — 103 с.
11. Причко Т. Г. Переработка продукции сырьевых садов и выработка новых видов консервов / Т. Г. Причко, Т. А. Кошелева // Садоводство и виноградарство XXI века : матер. междунар. научн.-практ. конф. / Краснодар : СКЗНИИСиВ, 1999. — С. 181–184.
Переглядів анотації: 51 Завантажень PDF: 15 Завантажень PDF: 7

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.