ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ БАКТЕРИЗАЦІЇ КАРТОПЛІ АЗОТОБАКТЕРОМ

  • С.Ф. Козар Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН
  • Т.А. Жеребор Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН
  • І.В. Демчук Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН
  • І.В. Волкова Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН
  • Т.О. Усманова Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН
Ключові слова: лектин картоплі, Аzotobacter vinelandii, Аzotobacter chroococcum, бактеризація

Анотація

Представлено результати вегетаційних та польових дослідів, які свідчать про позитивний вплив консорціуму штамів Аzotobacter vinelandii і Аzotobacter chroococcum M-70/2 на ріст і продуктивність рослин картоплі. При додаванні культуральної рідини азотобактера, культивованого з лектином бульб картоплі, у поживне середовище для вирощування картоплі in vitro висота пробіркових рослин при їх подальшому вирощуванні у торфосуміші (у рулонах) збільшилась на 12 %, кількість міні-бульб − на 86 %, їх маса − на 31 %. У польових дослідах за бактеризації бульб перед садінням А. vinelandii і А. chroococcum M-70/2, культивованими з лектином, урожайність картоплі зросла на 19,2-20,9 %, покращиласьякістьпродукції(вмісткрохмалюубульбахзбільшився у середньому на 1,99 %, сухих речовин − на 5,18 %).

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Переглядів анотації: 57
Завантажень PDF: 26
Опубліковано
2009-07-01
Як цитувати
Козар , С., Жеребор , Т., Демчук , І., Волкова, І., & Усманова , Т. (2009). ВПЛИВ ЛЕКТИНУ КАРТОПЛІ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ БАКТЕРИЗАЦІЇ КАРТОПЛІ АЗОТОБАКТЕРОМ. Сільськогосподарська мікробіологія, 9, 95-103. https://doi.org/10.35868/1997-3004.9.95-103

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>