СТВОРЕННЯ ЕФЕКТИВНИХ АСОЦІАЦІЙ “ПШЕНИЦЯ ЯРА-ДІАЗОТРОФИ РОДУ AZOSPIRILLUM”

  • Ю.О. Воробей Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН
  • О.В. Надкернична Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН
  • О.О. Шаховніна Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН
  • М.А. Ушакова Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН
  • О.Ю. Леонов Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва УААН
Ключові слова: пшениця яра, діазотрофи роду Azospirillum, нітрогеназна активність, деформації кореневих волосків, хлорофіл, структурні показники урожаю

Анотація

Для створення ефективної асоціації “пшениця-діазотрофи роду Azospirillum” відібрано сорт ярої м’якої пшениці Варяг, що характеризується високим потенціалом нітрогеназної активності в кореневій зоні та значним вмістом хлорофілу в листі, і активний штам азотфіксувальних бактерій Azospirillum sp. 77, виділений з ризопланияроїпшеницізазначеногосорту.Обробканасінняпшениці сорту Варяг бактеріальною суспензією Azospirillum sp. 77 сприяє достовірному підвищенню нітрогеназної активності в ризоплані рослин (на 46 %), вмісту хлорофілу в листі (на 18 %) та змінам структурних показників урожаю даної культури (маса зерна з 1 колосу і маса 1000 зерен підвищились у результаті інокуляції на 16,5 і 16 % відповідно).

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Переглядів анотації: 54
Завантажень PDF: 54
Опубліковано
2009-05-05
Як цитувати
Воробей , Ю., Надкернична , О., Шаховніна , О., Ушакова , М., & Леонов , О. (2009). СТВОРЕННЯ ЕФЕКТИВНИХ АСОЦІАЦІЙ “ПШЕНИЦЯ ЯРА-ДІАЗОТРОФИ РОДУ AZOSPIRILLUM”. Сільськогосподарська мікробіологія, 8, 71-81. https://doi.org/10.35868/1997-3004.8.71-81

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають