ЗБЕРЕЖЕНІСТЬ БАКТЕРІЙ РОДУ AZOTOBACTER НА НАСІННІ CUCUMIS SATIVUS L. ЗА ДІЇ РІЗНИХ ТЕМПЕРАТУР

  • О. М. Білоконська
  • С. Ф. Козар
  • Т. А. Євтушенко
  • Т. О. Усманова

Анотація

Представлено результати досліджень впливу температури на збереженість клітин
Azotobacter chroococcum M-70 та Azotobacter vinelandii M-X на насінні Cucumis sativus L..
Через три місяці кількість бактеріальних клітин на насінні, яке зберігали за температури
+4°С, була істотно більшою за показники варіанту зі зберіганням насіння за температури +28°С. Цисти азотобактера зберігалися краще за вегетативні клітини. Для підвищення
життєздатності клітин бактерій на насінні запропоновано використовувати комплекс
хімічних речовин, який забезпечує кращу виживаність як вегетативних клітин, так і цист
азотобактера. Отримані результати досліджень можуть бути використані для розробки
нових способів підвищення життєздатності корисних ґрунтових мікроорганізмів на насінні
сільськогосподарських культур.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Переглядів анотації: 136
Завантажень PDF: 167
Опубліковано
2018-07-06
Як цитувати
Білоконська, О. М., Козар, С. Ф., Євтушенко, Т. А., & Усманова, Т. О. (2018). ЗБЕРЕЖЕНІСТЬ БАКТЕРІЙ РОДУ AZOTOBACTER НА НАСІННІ CUCUMIS SATIVUS L. ЗА ДІЇ РІЗНИХ ТЕМПЕРАТУР. Сільськогосподарська мікробіологія, 27, 11-17. https://doi.org/10.35868/1997-3004.27.11-17

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>