ЗБЕРЕЖЕНІСТЬ БАКТЕРІЙ РОДУ AZOTOBACTER НА НАСІННІ CUCUMIS SATIVUS L. ЗА ДІЇ РІЗНИХ ТЕМПЕРАТУР
Анотація
Представлено результати досліджень впливу температури на збереженість клітин
Azotobacter chroococcum M-70 та Azotobacter vinelandii M-X на насінні Cucumis sativus L..
Через три місяці кількість бактеріальних клітин на насінні, яке зберігали за температури
+4°С, була істотно більшою за показники варіанту зі зберіганням насіння за температури +28°С. Цисти азотобактера зберігалися краще за вегетативні клітини. Для підвищення
життєздатності клітин бактерій на насінні запропоновано використовувати комплекс
хімічних речовин, який забезпечує кращу виживаність як вегетативних клітин, так і цист
азотобактера. Отримані результати досліджень можуть бути використані для розробки
нових способів підвищення життєздатності корисних ґрунтових мікроорганізмів на насінні
сільськогосподарських культур.
Завантаження
Переглядів анотації: 136 Завантажень PDF: 167